
Hållbar utveckling genom satsningar på omsorg, stationsorter och tillväxt
Budgeten för 2026–2028 innehåller satsningar som stärker hela kommunen, från stad till kransorter. Förstärkt omsorg, ökat föreningsstöd och en renare och mer trivsam miljö lägger grunden för en hållbar utveckling i Hässleholms kommun. Förslaget är framtaget av styret – Socialdemokraterna och Moderaterna.
Omsorgen får ett rejält lyft: I budgeten avsätts 18 miljoner kronor extra till omsorgsnämnden för att möta växande behov och säkerställa en trygg äldreomsorg. Därutöver öronmärks 2 miljoner kronor specifikt till näringsriktig och god mat för äldre.
– Att förstärka omsorgen är en självklarhet när vi ser att behoven ökar. Våra äldre förtjänar en omsorg med hög kvalitet, och bra mat är en väldigt viktig del i det, säger Lena Wallentheim (S).
Även kommunens kransorter uppmärksammas i budgeten. Genom initiativet ”En renare kommun” görs riktade insatser för ökad renhållning och trivsel i stationsorterna, vilket kommer att bidra till att skapa attraktiva och välkomnande miljöer i hela Hässleholms kommun.
Budgetförslaget innehåller en tydlig satsning på föreningslivet. Aktivitetsbidraget höjs från 9 till 11 kronor för att ge kommunens många idrotts- och kulturföreningar bättre förutsättningar att bedriva och utveckla sin verksamhet. Det skapar möjligheter för ett fortsatt brett och levande utbud av fritidsaktiviteter runt om i kommunen – en viktig grund för gemenskap, engagemang och folkhälsa.
För att möta framtidens behov inom utbildning görs omfattande investeringar. En ny skola i Vinslöv (Furutorpskolan) planeras, Restaurangskolan färdigställs under planperioden, Kulturskolans verk-samhet flyttas till Linnéskolan och nybyggnation sker av Vittsjö skola. Ett särskilt uppdrag ges att se över ersättningslokaler för Solgläntans förskola i Tyringe. Nuvarande lokaler är i dåligt skick och det är angeläget med en långsiktig lösning.
Sammantaget innebär detta en av de största satsningarna på skolan på många år. Att investera i utbildningsmiljöer är att investera i framtiden. Vår ambition är att varje barn och elev ska få bli sitt bästa genom en trygg, inspirerande och jämlik skolgång, säger kommunalråd Joakim Karlsson (M).
Budgetramen inom barn- och utbildningsnämndens drift har justerats ner i takt med att antalet barn i förskola och skola minskar enligt demografiska prognoser. Det är en del av arbetet med att anpassa resurserna till de faktiska behoven och säkerställa ett effektivt resursutnyttjande.
Det läggs även ett gemensamt effektiviseringsuppdrag på totalt 9,5 miljoner kronor, som bland annat innebär att kommunledningen ska arbeta med lokaleffektivisering. Att sälja, avveckla eller säga upp lokaler som inte längre behövs är en prioriterad uppgift för att nå ekonomisk balans på sikt.
– Vi måste hela tiden se över hur vi använder våra resurser och våra lokaler. Vi kan inte ha fler fastigheter än vi behöver och har råd att underhålla. Det handlar både om att ta ansvar för ekonomin och att skapa smarta lösningar för framtiden. Det tar givetvis tid att vända på ett problem som växt under många år, men vi har påbörjat jobbet och har en tydlig riktning, säger Joakim Karlsson (M).
För att möta de ekonomiska utmaningar kommunen står inför, måste alla delar av kommunen bidra – även de kommunala bolagen. Enligt budgetförslaget får kommunen en högre aktieutdelning från Hässleholm Miljö AB som är möjlig tack vare vinster i bolagets kommersiella del med fjärrvärme och Hässleholms Kretsloppscenter. Utdelningen används till att finansiera kommunens arbete med skola, vård, omsorg och andra välfärdsuppgifter. Det här är en del av kommunkoncernens gemensamma ansvar.
Budgeten innehåller samtidigt framtidssatsningar på tillväxt genom strategiskt viktiga stadsbyggnadsprojekt. Det handlar exempelvis om utveckling av Västra Centrum och etablering av industri- och logistikområdet Hässleholm Nord. Det pågår även ett aktivt arbete med att skapa fler bostäder. Ambitionen är att få en ökad inflyttning genom att kunna erbjuda attraktiva boendemiljöer i nära anslutning till service, natur och kommunikationer.
Vi satsar på att utveckla Hässleholms kommun för framtiden och värnar samtidigt om en långsiktigt god ekonomisk hushållning. Tillsammans visar vi att det faktiskt är möjligt att förena utveckling med ansvar för att ta nya kliv mot en både hållbar och attraktiv kommun, säger Lena Wallentheim (S).
Resultat
Resultatnivåerna under 2026–2028 beräknas uppgå till mellan 0,7 och 0,9 procent av skatteintäkter och statsbidrag. Det motsvarar ett resultat på mellan 30 och 36 miljoner kronor. Självfinansieringsgraden för investeringar under perioden förväntas bli minst 80 procent. Detta är en tydlig förbättring jämfört med genomsnittet för de senaste tio åren, då självfinansieringsgraden uppgick till cirka 50 procent. Soliditeten – ett mått på kommunens långsiktiga finansiella styrka – förväntas ligga mellan 37 och 39 procent under perioden. Det är i nivå med genomsnittet för den senaste tioårsperioden, som uppgår till 37,4 procent. Målsättningen är att soliditeten kontinuerligt ska stärkas över tid.
Kommunens långsiktiga finansiella mål är att senast år 2035 uppnå ett årligt resultat på minst 2 procent samt att investeringarna då ska vara fullt självfinansierade.
Skatt Förslaget bygger på en oförändrad skatt på 21,20 kr för år 2026.
Central samverkan och beslutsgång
De fackliga organisationerna informerades om budgetförslaget den 6 maj. Samverkan sker den 13 maj. Budgetförslaget tas upp i kommunstyrelsen den 28 maj och i kommunfullmäktige den 16 juni.
Lena Wallentheim (S)
Kommunstyrelsens ordförande
Joakim Karlsson (M)
Kommunstyrelsens förste vice ordförande