Kulturskolan grunden för det svenska musikundret

Den 6 april 1974 är svenska musikundrets födelsedag. Denna dag vann Abba Eurovision och Björn Skifs blev etta på amerikanska Billboardlistan. Waterloo och Hooked on a feeling tog världen med storm, och mer skulle komma. Sedan har namn som Abba, Ace of Base och Avicii ärat flugit över jorden.

Hur kan ett litet land som Sverige under så lång tid bli en så stor musiknation?
En av förklaringarna är möjligheten för flertalet att testa i den kommunala kulturskolan. Unga människor får tidigt en möjlighet att odla sin talang. Man behöver inte avstå på grund av att man inte har pengarna som krävs till instrument och annat.
Det faktum att så många barn och unga får lära sig musikteori och att spela instrument från tidig ålder i kulturskolan fångar upp och tar tillvara på den musikalisk talang som finns i detta land.
Att de sedan får möjligheten till replokal och tid på scen tack vare studieförbundens verksamhet lägger ytterligare grund för att det svenska musikundret ska kunna fortsätta. 100 000 musikutövare samlas i 4 000 replokaler varje år runt om i landet för att skapa tack vare studieförbunden.

Det är därför så tråkigt med de beslut som under senaste tiden tagits i Hässleholms kommun.  Den nionde december röstade en majoritet i kommunfullmäktige för att höja avgiften till kulturskolan. Och tidigare har beslut tagits som ryckt undan bidragen till studieförbunden.
Steg för steg undermineras den grund som det svenska musikundret står på och färre unga får möjlighet att odla sin talang.
Och musikundret betalar för sig. Detta är en bransch som under sex år ökade sin omsättning med 40 procent och 2016 noterades exempelvis en omsättning på 9,2 miljarder.

Vi ser hellre att avgifterna till kulturskolan inte höjs, utan på sikt blir kulturskolan avgiftsfri. Vi väljer att satsa för vi tycker att musikutövande ska få vara för de många och inte bara för de som kan betala.
Vi anser även att studieförbunden ska få behålla sina bidrag. På sikt vill vi också helt gå emot den utvecklingen som vi nu ser i kommunen, och höja bidragen till studieförbunden. De gör ett fantastiskt arbete för alla invånare i kommunen.
Vi vet av erfarenhet att om vi står upp för musikundrets grund kommer musikundrets produktion betala tillbaka.

Johan Lindman

facebook Twitter Email