Vilket mandat har Moderaterna?

Politik måste bedrivas långsiktigt och med ett tydligt mandat från väljarna. För att göra detta med framgång, krävs förutsättningar för att fatta ansvarsfulla beslut. Det skriver Lars Johnsson och Stefan Larsson från Moderaterna i sin insändare den 22 maj. Då frågar vi oss vilket tydligt mandat har Moderaterna i Hässleholm? Ja det är inte speciellt stort för då hade de inte gråtit ut i en insändare om att demokratin blockerar Moderaternas framfart. Det nu styrande blocket M, L, KD har 15 mandat och är mindre än Socialdemokraterna med 20 mandat i Kommunfullmäktige.

Sen har de mage att anklaga oss för att blockera deras arbete. Hade det varit något som vi tyckt vara bra för invånarna i Hässleholms kommun så hade vi naturligtvis sett till att ärendena kommer framåt. Men om vi tycker era förslag är dåliga varför ska vi då ställa oss positiva till era förslag?

Det senaste Moderata förslaget som röstades ner i Barn och utbildningsnämnden var att förlänga väntetiden för elever i årskurs 7-9 som åker buss till och från skolan upp till en timme innan skolan börjar och en timme efter skolan är slut. Tror ni att föräldrar och elever tycker detta är acceptabelt att de får förläng skoldag med 2 timmar? Men ni får ursäkta oss det tycker inte vi och därför ”blockerade” vi detta beslutet.

Moderaterna har lagt en massa förslag på saker som man vill driva och som man vill utreda. Vad händer med dem? Jo efter det att konsulter och tjänstepersoner har utrett ärendena så väljer ni att själv ”blockera” era ärende genom att de skjuts på framtiden eller läggs i malpåsen. Vill ni lägga ett förslag till en besparing och som vi kommer att yrka bifall till är det att avveckla den tjänst som ni själva skapat för att er partikamrat skulle kunna ta på sig ett politiskt uppdrag. En besparing på cirka 800 000 kronor för skattebetalarna.

Sen skulle Moderaterna naturligtvis skriva om ”affärerna” som gjorts i Hässleholms kommun. Vi tror att ni har glömt att ni Moderater står bakom merparten av affärerna. Det var nog därför ni tappade 6 mandat i fullmäktige vid valet 2014. Flera av de ledande Moderaterna har även uttryckt sig som om att politiker och tjänstepersoner är korrupta, fifflare och bryter mot lagen. Vi tycker denna retorik med fake news är vidrig, det har ju inte hänt. Alla de ärende som vi Socialdemokrater har drivit är helt enligt Svensk lag och enligt gällande ärende gång. Moderaterna har genom Douglas Rooth provat att driva ett antal av de frågorna till domstol men har förlorat.

Lena Wallentheim
Oppositionsråd

Joachim Fors
2:e vice ordförande Barn- och utbildningsnämnden

 

facebook Twitter Email