Sätt stopp för vinstjakten

Vi kan inte hoppas på miljardärernas välvilja – låt oss sätta stopp för vinstjakten i svensk skola.

Socialdemokraterna vill göra upp med vinstjakten i skolan. Vi vill förbjuda vinstutdelning och snåriga ägarupplägg som är designade för att kunna slussa skolpengar från en kommun till andra kommuner, skatteparadis och verksamheter. Vi vill också bryta upp de stora skolkoncernerna.

Nyligen försökte miljardären Roger Akelius köpa en stor aktiepost i friskolebolaget Academedia från Mellby Group. Akelius hade dock en del radikala idéer. Han tycker – precis som du och jag – att skattepengar ska gå till skolans undervisning, inte till aktieutdelningar. Han ville alltså stoppa utdelningarna för att kunna satsa mer på skolan. Uttalandet utlöste panik på börsen Aktien störtdök och innan affären ens gått igenom så hade den dragits tillbaka på initiativ av Melby Groups. Nu kommer Academedia istället fortsätta att maximera vinstuttag och aktieutdelningar med hjälp av våra skattemedel. Tänk om de där vinstuttagen och utdelningarna istället gått tillbaka till att förbättra skolan, vilken vinst! Mer kunskap och bättre framtid för våra barn och unga.

Svensk skolmarknad är alltså idag så skev att investerare som normalt bara tror på att förränta sina pengar själva reagerar och vill stoppa vinstjakten. Akelius säger det som egentligen borde vara självklart. De skattepengar som politiska församlingar fördelat till skolan ska gå till att betala lärares löner, skolans utrustning och annat som främjar barns lärande – inte till aktieutdelning till koncernens ägare. 

Men det är inte självklart i dagens Sverige. Vi har fått en marknadsskola där skattepengar går till att berika aktieägare istället för till undervisning. Vi socialdemokrater har länge sagt att det är orimligt. Vi har, både i regeringsställning och i opposition, lagt fram förslag för att begränsa vinstjakten i skolan. I riksdagen har de alltid röstats ned av Sverigedemokraterna och deras stödpartier. Nu utreder SD-regeringen i stället förslag som verkar skräddarsydda för att stärka skolkoncernernas ställning.

Ett tag såg det faktiskt ut som att en aktieägare i en skolkoncern skulle kunna göra det SD hindrat oss ifrån i så många år. Naturligtvis satte marknaden stopp för det. Låt det bli en läxa. Vi kan inte hoppas på miljardärernas välvilja – låt oss sätta stopp för vinstjakten i svensk skola – nu!

Anna Wallentheim
Riksdagsledamot S

facebook Twitter Email